Przez wiele lat nigdy mi nie przyszło do głowy robienie tego sosu samodzielnie w domu. A wszystko przez to, że obawiałam się tego, co przy majonezie – zwarzenia się. Kupowałam więc gotowca, dodawałam masło i sok z cytryny i jadłam. Ale po pierwszym udanym domowym majonezie nie widziałam powodu, by samodzielnie nie spróbować przygotować sosu. Z pomocą przyszły mi dwa sprzęty kuchenne – mikrofalówka do błyskawicznego rozpuszczenia masła, dodatkowo bez ryzyka jego spalenia oraz blender, który zastąpił klasyczną trzepaczkę. Także teraz nie tylko szparagi, ale też inne warzywa z wody, pieczona ryba i gotowane jajko mają pyszne towarzystwo.
sos holenderski
- 200 g masła,
- 3 żółtka,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- 1/4 łyżeczki musztardy,
- sól
Masło rozpuść w mikrofalówce (45 sekund). Żółtka, sok i musztardę wlej do pojemnika do blendowania i blenduj około minuty, aż sos zgęstnieje. Powoli wlewaj masło i nie przerywaj blendowania. Dopraw ewentualnie odrobiną soli.
2 komentarze
Tyle nieudanych i frustrujacych prob zrobienia tego sosu i wreszczie się udało.
Bardzo bardzo dziękuję za ten przepis i wszystkie inne. To jest najlepszy blog kulinarny w polskim internecie
rozumiem że nie jest już aktualizowany, czasy słowa pisanego w sieci odeszły do lamusa. Ja też już zrezygnowałam z pisania.
Ale prosze swoj utrzymac archiwalnie bo jest rewelacyjny.
Pozdr i życzę udanych zbiorów (?) miodu.
Cieszę się, że przepis się przydał 🙂