ten mazurek poznałam jako ciasto już latem w Białymstoku. Brak charakterystycznego spodu z kruchego ciasta powoduje brak skojarzeń wielkanocnych, więc i na święta, i bez świąt jest jak znalazł, jeśli ma się tylko orzechy włoskie pod ręką.
mazurek orzechowy
- 25 dag wyłuskanych orzechów włoskich,
- 10 dag masła,
- 3 żółtka,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 10 dag mąki tortowej,
- sok z jednej cytryny,
- 1 okrągły wafel
beza:
- 3 białka,
- 1/2 szkl. cukru pudru
kilka połówek orzechów zostawić do dekoracji, resztę zemleć. masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puch. dodać mąkę, orzechy i sok z cytryny. wafel ułożyć na natłuszczonej blaszce. posmarować go masą maślano-orzechową. białka ubić na sztywną z cukrem pudrem, rozsmarować na z wierzchu ciasta, udekorować orzechami. piec 30 minut w 180 st. C lub krócej, do momentu, gdy beza zrobi się beżowa.