wczoraj zauważyłam zwiększone zainteresowanie bobem na mojej stronie. znaczy się sezon w pełni 😉 w związku z tym do akcji „to my! młode kartofelki” dodaję danie łączące te dwa warzywa.
sprawdzone przepisy z bobem:
– sałatka z bobem i ogórkiem kiszonym,
– sałatka z bobu, jajkami i pomidorami,
– podsmażany bób z boczkiem,
– kiełbaski z bobem i piwem
ziemniaki z bobem
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 1 kg bobu,
- garść liści mięty,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 szkl. kwaśnej śmietany,
- 1 cytryna,
- 2 łyżki masła,
- sól, cukier
ziemniaki dokładnie wyszorować i pozostawić w skórce, większe przekroić na pół, zalać osolonym wrzątkiem i ugotować. odlane pozostawić pod przykryciem, żeby za bardzo nie wystygły. umyty bób razem z obranym ząbkiem czosnku, zalać osolonym i posłodzonym wrzątkiem, gotować ok. 15 minut. można go obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne, ja robiłam to tylko w przypadku dużych ziaren. bób dodać do ziemniaków i wymieszać z masłem, pozwalając mu się rozpuścić. cytrynę dokładnie wyszorować i sparzyć. skórkę otrzeć i wycisnąć sok. śmietanę wymieszać ze skórką cytryny, sokiem, porwanymi listkami mięty, doprawić solą. ziemniaki z bobem polać sosem i delikatnie wymieszać. podawać letnie lub schłodzone w lodówce.