dzisiejszy przepis przygotowany był specjalnie do akcji kulinarnej mopsa w kuchni – skandynawskie lato 2014. to trzecia edycja akcji popularyzującej tę mało znaną kuchnię. dzięki niej, w ubiegłym roku, zmierzyłam się z köttbullar i syltede rødbeder, czyli szwedzkimi klopsikami i marynowanymi burakami. tym razem sięgam po sezonowy rabarbar z przepisu duńskiej szefowej kuchni Triny Hahnemanna z książki The nordic diet – eat your way to health and happiness.
– chutney truskawkowo-rabarbarowy,
– zapiekanka truskawkowo-rabarbarowa,
– muffinki z rabarbarem,
– zupa rabarbarowa – to w zasadzie antyporadnik 😉
kurczak pieczony z rabarbarem
- 3-4 ćwiartki kurczaka (ok. 1 kg)
- 4 łodygi rabarbaru,
- 1/4 szkl. cukru,
- sól, pieprz
kurczaka mocno natrzeć solą i pieprzem. ułożyć w płytkim naczyniu do pieczenia i piec w 200 st. C 30 minut bez przewracania. rabarbar oczyścić i pokroić w 10 cm kawałki, wymieszać z cukrem. wyjąć kurczaka z naczynia. na jego miejsce wsypać rabarbar z cukrem, na nim ułożyć odwrócone na drugą stronę kawałki mięsa. piec kolejne 15 minut, aż się zrumieni.