Nie wiem jakie doświadczenia mają inni w hodowaniu w ogrodzie rokietty siewnej znanej bardziej, jako rukola, ale tacie co roku obradza niesamowicie. Więc bez problemu mogłam sobie pozwolić na eksperymentalne jej zamrożenie w postaci pesto w silikonowych foremkach do muffinek. Gdy już były zamrożone przełożyłam je z foremek do większego, szczelnie zamykanego pojemnika.
pesto z rukoli – składniki:
(porcja na 1 średni słoiczek)
- 100 g rukoli,
- 50 g startego parmezanu,
- 50 g orzechów włoskich (łagodniejsza wersja jest z płatkami migdałowymi),
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- pieprz, sól
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę, doprawić.
Chcąc przechowywać je w lodówce należy ułożyć je ściśle w pojemniku/słoiczku i zalać olejem. Szczelnie zakręcone słoiczki można trzymać do dwóch tygodni.
pesto po rozmrożeniu nie straciło ani smaku, ani koloru
Komentarze archiwalne (1)
Gość: [Iwona] *.dynamic.chello.pl 6 lat temuŚwietny pomysł! A zastanawiałam się co zrobić z nadmiarem rukoli. Teraz już wiem 🙂