w zasadzie to już ostatnie podrygi ze szparagami. jakoś ciągle nie umiem się przemóc do zrobienia zupy szparagowej. szkoda mi je przecierać. ale zobaczyłam w kuchni Ireny i Andrzeja przepis na gęstą zupę ryżową z kurczakiem i pomyślałam, że gdyby tam znalazły się szparagi, to wcale nie byłoby złe.
zupa ryżowa z kurczakiem i szparagami
- 0,5 pokrojonego na kawałki kurczaka,
- 1 pęczek białych szparagów,
- 2 średnie posiekane cebule,
- 2 litry bulionu z kurczaka,
- 1 szklanka ryżu,
- olej do smażenia
na oleju podsmażyć cebulę, następnie dodać kawałki kurczaka i bulion. doprowadzić do wrzenia, dodać ryż i gotować mieszając przez 30-35 minut. w trakcie gotowania obrać szparagi i pokroić w 1 cm kawałki, pozostawiając 3 cm kawałki od strony czubków. 1 cm kawałki dodać w połowie gotowania, a czubki dopiero 5 minut przed końcem gotowania.