nie ma to, jak zacząć przygotowywać zapiekankę, i gdy chce się włączyć piekarnik zobaczyć na wyświetlaczu kod błędu 🙁 szczęściem w nieszczęściu było to, że wszystkie składniki były ugotowane i przypomniało mi się, iż mikrofalówka ma opcję grill.
zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana
- 1 kalafior,
- 1 por,
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
- 0,5 kg pomidorów,
- 30 dkg wędzonego boczku,
- 2 ząbki czosnku,
- masło,
- 2 łyżki mąki,
- 1,5 szkl. mleka,
- 3/4 szkl. żółtego sera,
- sól, pieprz, tymianek
ziemniaki pokroić w grube plastry. kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. pora pokroić w cienkie plastry i zeszklić na maśle. oprószyć mąką i ciągle mieszając dolewać po trochu mleko. do sosu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą, pieprzem. dodać starkowany ser. boczek pokroić w szerokie plastry i wymieszać z ziemniakami i tymiankiem, lekko posolić. ułożyć tę warstwę w naczyniu żaroodpornym. na to ułożyć różyczki kalafiora i pomidory bez skórki pokrojone w plastry*. polać sosem. zapiekać, aż sos się zrumieni.
* informacja o błędzie tak mnie poraziła, że pomidory zostały na suszarce 😉