Dawno nie było nic z eksperymentów kuchni włoskiej. Dziś coś dla miłośników zupy cebulowej. Przy okazji dowiedziałam się do czego najlepiej służy patelnia groszkowa. I że wariant tego dania od lat przygotowywany był w moim domu rodzinnym.
kawałki kurczaka w kremowym sosie cebulowym – składniki:
- 1 kg kurczaka,
- 4 duże białe cebule (cukrowe) pokrojone w plastry,
- 4 szkl. bulionu,
- 1/2 szkl. oliwy,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki mąki,
- sól, pieprz
kawałki kurczaka w kremowym sosie cebulowym – przepis
Pokrojonego kurczaka przyprawiamy, oprószamy mąką i obsmażamy na oliwie z masłem. Dodajemy cebulę, dusimy przez 5 minut często mieszając. Wlewamy bulion tak by przykrył zawartość. Na średnim ogniu gotujemy około 40 minut.
Zamiast kurczaka można w ten sposób ugotować zrolowaną pierś indyka. Wtedy czas gotowania trzeba przedłużyć do około godziny.
Wariantem znanym z domu, jest zamienienie cebul marchewkami pokrojonym w ćwierćplasterki i duszonymi prawie bez dodatku wody. A zastosowanie patelni groszkowej powoduje, że cebula lub marchew mieszana w trakcie gotowania rozciera się, i w ten sposób zagęszcza sos.