Eskalopki z indyka są propozycją na nieskomplikowany obiad i poradzi sobie z ich przygotowaniem nawet osoba o niewielkich umiejętnościach. A wiem to, bo z racji tego, że moje dziecko oświadczyło, iż muszę ją nauczyć wszystkich sztuczek w kuchni (cokolwiek miała na myśli), to na początek zaczęłyśmy ćwiczyć proste domowe potrawy. Nie wiem ile z tego przyswoi, zwłaszcza, że od czarnej roboty, np. obierania i krojenia cebuli, jestem ja…
eskalopki z indyka
- 500 g piersi indyka,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki,
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu,
- pieprz,
- olej do smażenia
sos cebulowo-śmietanowy
- 1 nieduża cebula,
- 125 ml bulionu drobiowego,
- 250 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
Pierś indyka pokrój w 1 cm plastry, spłaszcz je dłonią lub delikatnie oklep wałkiem przez folię. Skrop sokiem z cytryny i oprósz papryką, posiekanym rozmarynem i pieprzem. Odstaw na 15 minut. Eskalopki obsmaż na oleju po 2 minuty z każdej strony, zdejmij z patelni i ułóż pod przykryciem. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Bulion wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, wlej na patelnię. Do sosu włóż eskalopki i na małym ogniu duś przez 10 minut. Podawaj z ziemniakami lub ziemniaczanymi kluskami.