są już dynie! wróciłam dziś do starego przepisu na gnocchi dyniowe, tym razem nie z niebieskim sosem z sera pleśniowego, a z mrożonym pesto z rucoli.
gnocchi z dyni – składniki
- 0,5 kg puree z dyni,
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 3 jajka,
- 650 g mąki pszennej,
- pół pęczku szczypiorku,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa
ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy wszystkie składniki. ciasto będzie trochę się kleić do rąk, czym nie należy się przejmować. formujemy wałeczki jak przy produkcji kopytek. tniemy na kawałki, a potem przyciskamy widelcem, żeby mieć wgłębienia, w których będzie nam się gromadził sos. wrzucamy na solony wrzątek, po jakimś czasie zaczną wypływać i wtedy trzeba je spróbować, bo im grubsze zrobiliśmy, tym dłużej będą surowe w środku.
pesto z rukoli – przepis
- 100 g rukoli,
- 50 g startego parmezanu,
- 50 g orzechów włoskich (łagodniejsza wersja jest z płatkami migdałowymi),
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- pieprz, sól
wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę, doprawić.
Komentarze archiwalne (1)
Gość: [Maggie] *.zen.co.uk 6 lat temu
Ano, tez wlasnie zauwazylam, ze dynie sie pojawily – i choc to znak, ze jesien juz za progiem, to jakos mnie to nie martwi, bo tesknilam za dyniowymi pysznosciami.