ten przepis należy potraktować jako bazę do stworzenia swojej indywidualnej wersji włoskiej sałatki z ryżem. można dodać tuńczyka, pieczone mięso, jaja na twardo, karczochy i różne gatunki sera.
moja wersja jest z pieczoną karkówką, majonezem i musztardą francuską.
zwykła sałatka z ryżem
- 1 szkl. krótkoziarnistego ryżu,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 średnie niezbyt miękkie pomidory,
- 1 średni ogórek,
- 1 łyżka kaparów,
- 20 zielonych oliwek bez pestek,
- 15 dkg ementalera,
- 6 liści bazylii
ryż należy ugotować al dente, odcedzić i przelać zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania. ponownie odcedzić, przełożyć do salaterki i wymieszać z oliwą potrząsając naczyniem. obrany ogórek i ser pokroić w kostkę, pomidory w ósemki, oliwki w plasterki. bazylię porwać na kawałki i razem z kaparami i pozostałymi składnikami wymieszać z ryżem.