crumble z ananasem
0,5 dużego ananasa, 1 pomarańcza, 50 g cukru, laska wanilii; ciasto: 100 g cukru (można mniej, bo jest bardzo słodkie), 100 g masła, 100 g mielonych migdałów, 100 g mąki, 1 łyżeczka cynamonu
ananasa trzeba obrać i pokroić na małe kawałki. wycisnąć sok z pomarańczy, wlać do rondelka (lub nie mając ochoty na wyciskanie dodać porwaną na kawałki pomarańczę), dodać cukier, przekrojoną laskę wanilii i kawałki ananasa. gotować pod przykryciem na słabym ogniu przez 20 min. ciasto przygotowuje się ręcznie w misce. wsypuje cukier, migdały, mąkę, cynamon i pokrojone na kawałki masło, miesza dokładnie łapami, rozciera kruszonkę na drobne grudki. masę z ananasa wykłada do małego naczynia do zapiekanek wysmarowanego masłem, na to równomiernie rozkłada kruszonkę. piecze ok. 45 min w 180o.
przedwczorajsze wspomnienia
janiolka, wtorek, 03 stycznia 2006