przepis na halloween – kanapki z oczami

halloween, śmieszne jedzenie, klopsiki, hotdogi,

Kolacja w duchu Halloween to co roku pewne wyzwanie, ponieważ nie przepadam za daniami, które same z siebie wyglądają obrzydliwie, ale młodą takie pomysły cieszą ogromnie. Więc staram się znaleźć estetyczne kompromisy, które będą zarówno efektowne, i zgodne z moim poczuciem estetyki.

W ubiegłym roku postanowiłam przygotować purée ziemniaczane, na którym miał się czaić pająk, ale niestety pajęczyna ze śmietany rozlała się po całej powierzchni, i zamiast groźnego efektu wyszedł mi… krab. Rodzina miała z tego niezły ubaw, więc w tym roku postanowiłam postawić na coś prostszego, i tym razem wybrałam przepis na Halloween, który powinien się udać bez problemów – klopsiki z dekoracją przypominającą oczy. Mam nadzieję, że ktoś to doceni, ponieważ włożyłam w to sporo wysiłku!

Jeśli chcielibyście mniej dziecinną wersję tych klopsików, to posiekane oliwki wymieszajcie z mięsem. I zamiast w kanapkach, podajcie je z tradycyjnie przygotowywanym w Irlandii na halloween puree ziemniaczanym z kapustą. I w ten sposób można stworzyć smaczne, a jednocześnie tematyczne danie! 

pulpety, klopsiki, fast food, hot dog, pikle,

kanapki z oczami – składniki:

  • 12 małych bułek do hot dogów,
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 8 zielonych oliwek,
  • 3 oliwki czarne,
  • sól, pieprz,
  • 12 długich plastrów ogórków konserwowych lub pikli

kanapki z oczami – przepis na halloween:

Osączoną cieciorkę zmiksuj i wymieszaj z mięsem, jajkiem, ketchupem i sosem sojowym. Dopraw solą i uformuj 24 klopsiki. Zielone oliwki pokrój na 3 plasterki i po 2 plasterki wciśnij w każdego klopsika. Klopsiki piecz 20-30 minut w 200 st. C, aż się zrumienią. Sos pomidorowy podgrzej z posiekaną drobno bazylią, dopraw solą i pieprzem. Podgrzej bułki. Czarne oliwki pokrój na tyle drobno, by kawałeczki zmieściły się wewnątrz zielonych oliwek. Do każdej bułki włóż plastry ogórków konserwowych lub pikle, na to sos pomidorowy i po 2 klopsiki. Podawaj od razu.

Komentarze archiwalne (2)

  • kpdwiejak chyba idealne na dzisiejszy wieczór:)

  • Gość: [foodsi] *.neoplus.adsl.tpnet.pl Świetny pomysł!

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *