zupa z jarmużu z kaszą gryczaną

jarmuż, kasza gryczana, jednogarnkowe, zupa,

Zgodnie z planem w kuchni dziś danie bezmięsne. W dodatku oparte o warzywo sezonowe, czyli jarmuż i bardzo rozgrzewającą kaszę. Przyznam się, że obawiałam się trochę tego połączenia jarmużu z kaszą gryczaną. W dodatku w ogóle nie przypominam sobie bym dodawała akurat tę kaszę do którejkolwiek z zup. Wyszło dobrze, bardzo dobrze nawet! 

wege, bez mięsa, rozgrzewające dania, na zimę,

zupa z jarmużu z kaszą gryczaną – składniki:

  • 2 łyżki oleju,
  • 7 ząbków czosnku, 
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu,
  • duża cebula, 
  • 1 duża marchewka, 
  • łodyga selera naciowego,
  • por,
  • 1 duży ziemniak, 
  • 2-3 litry wody lub wywaru jarzynowego,
  • 0,5 kg jarmużu,
  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej nieugotowanej,
  • sól, pieprz

zupa z jarmużu z kaszą gryczaną – przepis

Na rozgrzany olej wrzuć posiekany drobno czosnek, cebulę i rozmaryn. Smaż, aż cebula będzie zeszklona. Dodaj pokrojone w kostkę: marchew, seler naciowy i por. Gdy zaczną mięknąć dodaj pokrojony ziemniak i pokrojony w paseczki jarmuż. Po 3-4 minutach wlej wodę lub wywar jarzynowy. Jeśli coś przywarło do dna to mieszając zupę odskrob to. Gotuj około 20 minut. Następnie dopraw solą i pieprzem i wsyp kaszę. Gotuj zupę dalej, aż kasza będzie miękka.

Komentarze archiwalne (3)

kuternoga85 4 miesiące temu|jarmuz zawsze spoko;]

Gość: [Maria] *.ipv4.supernova.orange.pl 4 miesiące temu|Mmmm, uwielbiam Jarmuż!

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *