niby śniadaniowe, a zrobione o 21 też smakują doskonale 😉 w kuchni brytyjskiej odnalazły się idealnie jako dodatek do popołudniowej herbaty. i choć najbardziej znane są w wersji na słodko, to występują też w wersji pikantnej. wtedy można zamiast cukru dodać do nich ostry ser, cebulę i boczek.
scones (8-10 szt.)
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 50 g drobnego cukru do wypieków,
- 50 g zimnego masła,
- 1 jajko,
- 0,5 szkl. mleka,
- 50 g smażonej skórki pomarańczowej pokrojonej w kostkę / rodzynek / suszonej porzeczki
- dodatki: masło, dżem, gęsta śmietana
mąkę dwukrotnie przesiać, dodać masło proszek do pieczenia, sól i cukier. siekać nożem, jak na kruche ciasto. następnie rozetrzeć palcami, tak by nie było grudek. dodać skórkę pomarańczową. jajko roztrzepać z mlekiem. 2/3 płynu wlać do mąki, zagnieść. jeśli ciasto nie lepi się, dodać jeszcze trochę płynu. to co pozostanie wykorzystać później do smarowania wierzchów ciastek. ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 cm i szklanką wycinać koła. układać je na papierze do pieczenia. wierzch smarować jajkiem z mlekiem i piec w 220 st. C przez 10 minut, do lekkiego zrumienienia.
jeść jeszcze ciepłe smarując masłem i dżemem lub śmietaną.