w ubiegłym roku przebojem lata u siostry i ojca była zupa ze świeżych ogórków. nawet zrobili pasteryzowane ogórki na zimę, ale niestety nie udały się. teraz spróbuję ich przebić.
kurczak w ogórkach
- 2 duże udka,
- 1/2 kg ogórków,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- szklanka bulionu,
- kilka łyżek pesto pomidorowego lub koncentratu pomidorowego i starowanego parmezanu,
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie,
- olej
udka nacieramy przyprawami i obsmażamy na rumiano i wyjmujemy. drobno siekamy cebulę i czosnek, wrzucamy na tłuszcz pozostały ze smażonych udek. gdy się zeszklą to też wyjmujemy. ogórki obieramy i kroimy w dużą kostkę. blanszujemy we wrzątku 3 min. wrzucamy do rondla, na to układamy udka, na to cebulę i zalewamy bulionem wymieszanym z pesto. dusimy na małym ogniu 30 min. lub układając w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika.
janiolka, poniedziałek, 16 lipca 2007