solona słonina nie kojarzyła mi się nigdy z czymś co bym chciała spróbować. do momentu gdy dostałam książkę kucharską grzegorza łapanowskiego. on o niej tylko wspomina, ale to wystarczyło bym powiedziała sobie „jak to? ja tego jeszcze nie próbowałam?”
solona słonina/sało
- 0,5 kg grubej słoniny bez skóry,
- 1-1,5 kg soli kamiennej
wersja I: czosnek w plasterkach
wersja II: kminek, majeranek, słodka papryka
W szklanym lub emaliowanym naczyniu na dno wysyp około 1 cm soli. W wersji pierwszej ułóż połowę plasterków czosnku, na to daj słoninę i znowu czosnek. Całość zasyp solą i odstaw na minimum 2 tygodnie do lodówki. W wersji drugiej mieszanką przypraw natrzyj dokładnie słoninę, a z solą postępuj jak uprzednio. Po upływie okresu peklowania usuń z powierzchni sól i tak przygotowaną słoninę po owinięciu pergaminem można przechowywać w lodówce do 1 roku. Przed podaniem pokrój na cienkie plasterki, które powinny być przezroczyste. Podawaj z razowym chlebem, ogórkiem i surową cebulą oraz oczywiście jako zakąskę do kieliszka zimnej wódeczki.