póki jeszcze świeże szparagi można kupić bez problemu proponuję szybki obiad z ich wykorzystaniem, m.in. dzięki temu, że zielone szparagi nie wymagają obierania.
inne przepisy ze szparagami oraz informacje, jak z nimi postępować, znajdziecie tutaj.
penne ze szparagami (penne con gli asparagi)
- 0,5 kg zielonych szparagów,
- 150 g wędzonego boczku lub w wersji light chudej wędzonej szynki,
- 1 szkl. śmietany 12%,
- 4 łyżki oliwy,
- 0,5 kg penne,
- 0,5 szkl. startego parmezanu,
- sól, biały pieprz
szparagom odłamać końcówki i ugotować w osolonej wodzie (ok. 5 minut). odcedzić. boczek pokroić w cienkie paseczki i smażyć na oliwie przez 2-3 minuty. szparagi pokroić w 2 cm kawałki pozostawiając główki w całości. dodać do boczku razem ze śmietaną. gotować na minimalnym ogniu przez 2-3 minuty. przyprawić solą i białym pieprzem. ugotować makaron, odcedzić. wymieszać z sosem. indywidualnie posypywać parmezanem do smaku.