Zgodnie z planem w kuchni dziś danie bezmięsne. W dodatku oparte o warzywo sezonowe, czyli jarmuż i bardzo rozgrzewającą kaszę. Przyznam się, że obawiałam się trochę tego połączenia jarmużu z kaszą gryczaną. W dodatku w ogóle nie przypominam sobie bym dodawała akurat tę kaszę do którejkolwiek z zup. Wyszło dobrze, bardzo dobrze nawet!
zupa z jarmużu z kaszą gryczaną – składniki:
- 2 łyżki oleju,
- 7 ząbków czosnku,
- 4 gałązki świeżego rozmarynu,
- duża cebula,
- 1 duża marchewka,
- łodyga selera naciowego,
- por,
- 1 duży ziemniak,
- 2-3 litry wody lub wywaru jarzynowego,
- 0,5 kg jarmużu,
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej nieugotowanej,
- sól, pieprz
zupa z jarmużu z kaszą gryczaną – przepis
Na rozgrzany olej wrzuć posiekany drobno czosnek, cebulę i rozmaryn. Smaż, aż cebula będzie zeszklona. Dodaj pokrojone w kostkę: marchew, seler naciowy i por. Gdy zaczną mięknąć dodaj pokrojony ziemniak i pokrojony w paseczki jarmuż. Po 3-4 minutach wlej wodę lub wywar jarzynowy. Jeśli coś przywarło do dna to mieszając zupę odskrob to. Gotuj około 20 minut. Następnie dopraw solą i pieprzem i wsyp kaszę. Gotuj zupę dalej, aż kasza będzie miękka.
Komentarze archiwalne (3)
kuternoga85 4 miesiące temu|jarmuz zawsze spoko;]
Gość: [Maria] *.ipv4.supernova.orange.pl 4 miesiące temu|Mmmm, uwielbiam Jarmuż!