nie wiem skąd pochodzi powiedzenie „nudny jak flaki z olejem”, bo nigdy na taki specjał się nie natknęłam. co więcej ostatnio sama siebie zaskoczyłam przeszukując własną książkę kucharską, ileż mam w niej przepisów na flaki. wybrałam ten, bo akurat wszystkie składniki były pod ręką. za pierwszym razem bardzo żałowałam, że nie zrobiłam zdjęcia, bo potrawa wychodzi bajecznie kolorowa, i zupełnie nie flaczkowa. Przy kolejnym też o tym nie pamiętałam, aż w końcu nadrobiłam braki zdjęciowe 🙂
flaczki po lwowsku – składniki:
- 1 kg flaków,
- kości wołowe,
- 20 dag kapusty włoskiej,
- pęczek włoszczyzny,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 łyżki oleju,
- 1/2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka mąki,
- listek laurowy,
- 1 łyżka parmezanu*,
- 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki świeżego zmielonego pieprzu,
- sól
flaczki po lwowsku – przepis:
umytą włoszczyznę zetrzeć na tarce do jarzyn i podsmażyć na 1 łyżce masła. kapustę (sugeruję młodą) umyć i pokroić w szerokie paski. w 3 szklankach wody ugotować włoszczyznę i kości. po czym oczywiście kości wyjąć. do wywaru dodać flaki i przyprawy. gotować około półtorej godziny. cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie krążki, oprószyć mąką, zarumienić, dodać do flaków i zagotować. śmietanę rozprowadzić rosołem z flaków i wymieszać z potrawą. na końcu dodać parmezan.
teraz hardcore (czyli dla mających mocne żołądki i wątroby): tuż przed podaniem polać flaki stopionym masłem z bułką tartą**.
* bardzo ukraiński składnik jakby nie patrzeć 😉
** bez tego jest wystarczająco dobre jak na mój gust
komentarze archiwalne:
Gość: [bronek] *.play-internet.pl I to mają być wysmaczone flaki??????????????/
Kości do flaków to najlepsze ogony wołowe i to obowiązkowo muszą się gotować nie mniej jak 4 godziny. Taki porządny wywar to tylko podstawa do wysmaczonych i mądrych flaków.
janiolka nie znam pojęcia „wysmaczone”, ale zapewniam, że mimo braku ogonów w przepisie, można je jak najbardziej zastosować, jak każde inne kości