tym razem wpis zupełnie niearchiwalny. w te wściekłe upały odkrycie tego dania powoduje, że nawet lody nie wydają się aż tak atrakcyjne 🙂
krem z pomidorów – składniki:
- 3 puszki pomidorów bez skórki (ok. 1 kg),
- 2 twarde pomidory sałatkowe,
- 200 ml śmietany,
- 5 łyżek mleka,
- żółtko,
- jajko,
- pęczek bazylii,
- ząbek czosnku,
- 8 g żelatyny*,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- 4 łyżki oliwy,
- sól, pieprz,
- 6 kromek chleba testowego
krem z pomidorów – przepis
pomidory z puszki osaczyć z zalewy i pokroić na kawałki. żółtko i jajko starannie ubić ze szczyptą soli, wlać mleko i 4 łyżki śmietany. dodać 1/3 pomidorów. podgrzewać chwilę mieszając. czosnek obrać, przekroić ząbek wzdłuż na pół, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. dodać wszystkie pomidory. gotować ok. 10 min. przyprawić solą i pieprzem. usunąć czosnek. przelać masę do malaksera, zmiksować. żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, wlać do masy pomidorowej, wymieszać. dodać ubitą pozostałą śmietanę i posiekaną drobno bazylię, wymieszać. masę pomidorową przełożyć do foremek. odstawić do lodówki na 3-4 godziny. świeże pomidory umyć, pokroić w kostkę. przyprawić resztą oliwy, octem balsamicznym, solą i pieprzem. krem wyjąć z foremek, obłożyć go sałatką pomidorową, udekorować bazylią.
* można dodać podwójną porcję i wtedy zamiast kremu będzie galaretka, którą można zrobić w dużej formie kominkowej.