w zasadzie intingolo di funghi porcini robi się z borowików, ale jak doczytałam, często wystarczy trochę ich suszonych połączonych z pieczarkami. stwierdziłam więc, że podgrzybki spokojnie się sprawdzą w tej roli, gdyż ich aromatowi ciężko coś zarzucić. do czego wykorzystać ten sos spytacie, bo najczęściej grzyby z paleni wszyscy zjadają z pieczywem. otóż to propozycja dla miłośników lasagne, zamiast sosu bolońskiego użyjcie sosu grzybowego!
propozycje dla miłośników lasagne:
– lasagne al forno,
– lasagne verde,
– lasagne z kalarepą
sos grzybowy z rozmarynem
- 500 g podgrzybków lub borowików,
- 2 drobno ząbki czosnku,
- 1 gałązka rozmarynu,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz
Oczyszczone grzyby pokrój w grube plasterki, czosnek i rozmaryn drobno posiekaj. Na rozgrzanym maśle z oliwą smaż czosnek z rozmarynem na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj grzyby, przyprawy i duś pod przykryciem około 20 minut.