Presja rodziny jest wielka! Kiedy będą nowe wpisy?! Tematy wokół mnie krążą, za to muszę podjąć decyzję, czy idę naprzód bez względu na wszystko, czy ratuję najpierw archiwum.
kotlety śledziowo-ziemniaczane z sosem rodzynkowym – składniki
- 4 świeże, surowe śledzie (niesolone),
- 250 g gotowanej wołowiny,
- 3 duże ziemniaki,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
kotlety śledziowo-ziemniaczane – przepis
Śledzie oczyść, usuń skórę i ości. Cebulę drobno posiekaj i zrumień na łyżce masła. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a gdy ostygną obierz i zmiel w maszynce do mięsa razem ze śledziami i wołowiną. Dodaj przesmażoną cebulkę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z masy formujemy kotlety grubości 1-1,5 cm i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz około 30 minut w 180 st. C. Podaj z sosem rodzynkowym.
Można też je zapakować w bułę z sałatą i pomidorami i w ten sposób zrobić rybne burgery.
sos rodzynkowy – składniki
- 5 dag masła
- 2 dag mąki
- 3 dag rodzynków
- 3 dag cukru
- 1 szklanka zimnego bulionu
- 1/2 łyżeczki octu winnego
sos rodzynkowy – przepis
Rodzynki umyj, zalej ciepłą wodą i pozostaw w niej na około 2 godziny. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i chwilę razem smaż, ale nie doprowadzaj do zrumienienia. Następnie zasmażkę rozprowadź zimnym bulionem i dodaj odcedzone rodzynki. Całość gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Pod koniec gotowania dopraw do smaku octem i cukrem. Podawaj w oddzielnej sosjerce do smażonych ryb i mięs.
10 komentarzy
wow, super sprawa !
Ciekawy przepis
Brzmi super. Muszę spróbować 🙂
fajny klimat bloga
Nie przepadam za kotletami rybnymi
Sos rodzynkowy to dla mnie zupełna nowość 🙂
świetny przepis 🙂
takich specjałów jeszcze nie jadłam 🙂
Muszę spróbować
Ciekawy przepis. Nie jadłam nigdy czegoś podobnego.